DNES VAŘÍME

Polední menu

Čtvrtek 19. 10. 2017

 

Polévka / Předkrm

Brokolicová polévka s krutony

 

Žampionová polévka

 

Hlavní chod

1) Steak z vepřové krkovice, hráškové pyré, baby karotka

 

2) Krůtí prsíčka s pečenou zeleninou a bulgurem, parmazán

 

3) Listový salát se šunkou seranno, vejce, olivy, bageta

 

Dezert

Zakysaná smetana s ovocem

 

Cena menu 129 Kč

***

Týdenní menu ke stažení zde

 

Tým Radniční restaurace Vám přeje dobrou chuť.

 

více info

DNES NA ČEPU

Ignác 12° - světlý ležák

Zikmund 13° - polotmavý speciál

Jiskra 10° - ale

Amber Ale 14° - jantarový ale

Pumpkin Ale 12° 

 

ŠESTÁ PÍPA 

Nessie - Schloss Eggenberg (A)

...

více info

Pro pravidelné zasílání týdenního menu, zde vyplňte svůj e-mail

více info

otevírací doba

Restaurace

Pondělí – Čtvrtek 10,30 – 22,00
Pátek 10,30 – 23,00
Sobota 10,30 – 22,00
Neděle 11,00 – 16,00

Pivnice

Pondělí – Pátek 15,00 – 23,00
Sobota 16,00 - 23,00
Neděle ZAVŘENO

REZERVACE tel

Tel.: +420 774 570 365

Jak vaříme pivo

„Jest tudíž pivo nápoj z vody, zrní obilného a květu chmele vrbovitého, svařením uměle sdělaný a řádně vykvašený, aby opět lidské tělo z přirozené vlhkosti ustavičným vypařováním strávené, prospěšným zavlažováním okřálo a znovu oživlo, a kterýž konečně přirozeností svou dobře slouží k uhašení žízně.“

Tadeáš Hájek z Hájku

NĚCO MÁLO O PRÁVU VÁREČNÉM

Právo várečné bylo jedním z nejdůležitějších a nejvýdělečnějších středověkých městských práv, které umožňovalo vařit pivo. Prakticky pokud město mělo právo várečné, mohl ve svém domě pivo vyrábět a šenkovat každý plnoprávný měšťan. Tím byl pouze vlastník domu uvnitř městských hradeb, kterých bylo omezené množství. Mezi taková města patřila i Jihlava.

Domy na náměstí měly v přízemí velký sál "mázhaus", v němž majitel provozoval své řemeslo nebo obchod. Několik dnů v týdnu sloužil tento prostor ve večerních hodinách jako hostinec, neboť většina domů na náměstí měla právo várečné.

Slovo právovárečný v oficiálním názvu Radničního pivovaru tedy nese odkaz na tradiční pivo, které vařili naši předkové – právovárečníci, tzn. pivo čerstvé, nepasterované a nefiltrované.

PŘEDKOVÉ A JEJICH TECHNOLOGIE VAŘENÍ PIVA

Výraz pivo pochází ze staroslovanštiny a označoval „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“. Princip přípravy je po staletí stejný, ale postupně se zdokonalovaly jednotlivé technologické kroky a zařízení. Zajímavostí je, že vaření piva bylo do rozvoje technické metody jeho přípravy většinou doménou žen.

Dříve se pivo na rozdíl od současného připravováno bez chmele, který v té době neznali. Pivo vznikalo z ječného chleba a sladu, které kvasily ve velkém džbánu. Bez přítomnosti chmelu nezískávalo pivo hořkou chuť a pro její dodání se muselo využívat jiného postupu, např. pražením chleba v horkém popelu, přidáváním zelené hořčice, či sezamových semínek. Ve starověkém Egyptě do piva přidávali třeba vykvašenou šťávu z datlí, která pivo lahodně ochucovala. Důležitá informace je, že tehdejší pivo vůbec nepodstupovalo proces filtrace.

Zatímco dlouhou dobu bylo pivo v pozadí jiného nápoje – vína, největší obliby pak dosáhlo v 19. století, kdy vznikala celá řada velkých pivovarů a narůstaly poznatky o přípravě, kvašení a filtraci piva. V druhé polovině 20. století však došlo ke změně trendů a namísto masové výroby v pivovarech se začaly zakládat malé pivovary. Prvně vznikaly na území Británie a záležitost minipivovarů se postupně rozšířila i do zbytku Evropy. Za poslední roky zájem o pivo z malých pivovarů významně roste také u nás. A nejen díky tomu dnes můžeme společně ochutnávat pivo z Radničního pivovaru v Jihlavě. Dej Bůh štěstí!

 

  

 

MODERNÍ TECHNOLOGIE V RADNIČNÍM PIVOVARU

Obecně můžeme říct, že pivo v Radniční se vaří klasickou technologií dvourmutovým způsobem. Kvašení probíhá na spilce v otevřených.To je třeba jeden z hlavních rozdílů mezi tradiční výrobou piva a moderní průmyslovou výrobou, kde se místo spilek používají CK tanky. Po kvašení se pivo přečerpává do ležáckých tanků, kde zraje a dokvašuje při nízkých teplotách minimálně 4-6 týdnů. Odtud se pivo stáčí do sudů nebo přímo z tanku proudí do výčepu a na stůl do Vašich kríglů.

Naše pivo není filtrované ani pasterované, a proto se v něm zachovávají všechny původní výživné látky. Pivo je na první pohled mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky (vysoký obsah vitamínů řady B, cukry, kvasinky atd.). Pivo je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.

Ale dost bylo teorie. Teď je na Vás, abyste pivní proces za doprovodu sládka přišli shlédnout osobně, a blahodárné účinky zlatavého moku z Radniční odzkoušeli, co hrdlo ráčí.

Prohlídka Radničního pivovaru

 

Zde si můžete zdarma stáhnout mapu pivovarů a minipivovarů 2011 v ČR. Mapu je možné volně šířit v elektronické verzi i tištěné verzi. Není dovolen jakýkoli prodej této mapy.

Autorkou mapy je studentka Masarykovy univerzity Veronika Švábová.

KALENDÁŘ AKCÍ


Obchodní prostor

Na Radniční můžete navštívit prodejnu FARMÁŘKA s nabídkou převážně lokálních potravin přímo od farmářů.

Ubytování

Hledáte ubytování blízko Radniční? Máme pro Vás několik tipů.
Kudyznudy.cz - tipy na výlet minipivovary

USPĚLI JSME:

diplom diplom diplom diplom diplom diplom diplom diplom
WiFi pokrytí ve všech prostorách Radniční.
Fabes.cz Kuželna Jihlava Kavárna Muzeum Vinove.cz Sladká vína Bocca Taga design
© 2011 Jihlavský radniční právovárečný pivovar, a.s. All rights reserved. l designed by www.TAGADESIGN.cz l programing by www.KALI.cz