DNES VAŘÍME

Víkendové menu

16. - 17.2.2019

Menu I

Krém z pečené kořenové zeleniny

120 g Hovězí tokáň, jasmínová rýže

Tvarohový řez s jahodovou omáčkou

Cena menu 189 Kč

***

Menu II

Krém z pečené kořenové zeleniny

130 g Bylinková sekaná pečeně se sýrem, bramborová kaše, kyselá okurka 

Tvarohový řez s jahodovou omáčkou

Cena menu 175 Kč

***

VALENTÝNSKÉ DEGUSTAČNÍ MENU

250 ml Mrkvová polévka se skořicí, zakysaná šafránová smetana 

DOPORUČUJEME:

0,15 l Ryzlink vlašský - pozdní sběr, suché,2017, Vinařství Kern - Březí     

***

200 g Telecí pečeně špikovaná mandlemi a medem, celerové pyré s muškátem

DOPORUČUJEME:

0,15l Rulandské modré barrique - výběr z hroznů, suché, 2016, V. Tetur - Velké Bílovice  

***

150 g Sashimi z tuňáka, asijský Coleslaw, bylinková bageta

DOPORUČUJEME:

0,15 l Zweigeltrebe rosé - zemské, polosuché,2017, Velkobílovická vína

***

90 g Pistáciový cupcake s ovocem, jahodová pralinka z bílé čokolády

DOPORUČUJEME:

0,05 l Juveano - bílé likérové víno, sladké,2013, J. Stávek- Nemčičky

***

Přejeme Vám dobrou chuť!

Týdenní menu ke stažení zde

 

více info

DNES NA ČEPU

Ignác 12° - světlý ležák

Zikmund 13°- polotmavé 

MADCAT Savsin 14° - belgický speciál

Berliner 10°"kyseláč" - světlý speciál

Single Hop Ale - Nelson Sauvin 12°- jednochmelový speciál

Prijor 11°- tmavý speciál

více info

Pro pravidelné zasílání týdenního menu, zde vyplňte svůj e-mail

více info

otevírací doba

Restaurace

Pondělí – Čtvrtek 10,30 – 22,00
Pátek 10,30 – 23,00
Sobota 10,30 – 22,00
Neděle 11,00 – 16,00

Pivnice

Pondělí – Pátek 15,00 – 23,00
Sobota 16,00 - 23,00
Neděle ZAVŘENO

REZERVACE tel

Tel.: +420 774 570 365

Jak vaříme pivo

„Jest tudíž pivo nápoj z vody, zrní obilného a květu chmele vrbovitého, svařením uměle sdělaný a řádně vykvašený, aby opět lidské tělo z přirozené vlhkosti ustavičným vypařováním strávené, prospěšným zavlažováním okřálo a znovu oživlo, a kterýž konečně přirozeností svou dobře slouží k uhašení žízně.“

Tadeáš Hájek z Hájku

NĚCO MÁLO O PRÁVU VÁREČNÉM

Právo várečné bylo jedním z nejdůležitějších a nejvýdělečnějších středověkých městských práv, které umožňovalo vařit pivo. Prakticky pokud město mělo právo várečné, mohl ve svém domě pivo vyrábět a šenkovat každý plnoprávný měšťan. Tím byl pouze vlastník domu uvnitř městských hradeb, kterých bylo omezené množství. Mezi taková města patřila i Jihlava.

Domy na náměstí měly v přízemí velký sál "mázhaus", v němž majitel provozoval své řemeslo nebo obchod. Několik dnů v týdnu sloužil tento prostor ve večerních hodinách jako hostinec, neboť většina domů na náměstí měla právo várečné.

Slovo právovárečný v oficiálním názvu Radničního pivovaru tedy nese odkaz na tradiční pivo, které vařili naši předkové – právovárečníci, tzn. pivo čerstvé, nepasterované a nefiltrované.

PŘEDKOVÉ A JEJICH TECHNOLOGIE VAŘENÍ PIVA

Výraz pivo pochází ze staroslovanštiny a označoval „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“. Princip přípravy je po staletí stejný, ale postupně se zdokonalovaly jednotlivé technologické kroky a zařízení. Zajímavostí je, že vaření piva bylo do rozvoje technické metody jeho přípravy většinou doménou žen.

Dříve se pivo na rozdíl od současného připravováno bez chmele, který v té době neznali. Pivo vznikalo z ječného chleba a sladu, které kvasily ve velkém džbánu. Bez přítomnosti chmelu nezískávalo pivo hořkou chuť a pro její dodání se muselo využívat jiného postupu, např. pražením chleba v horkém popelu, přidáváním zelené hořčice, či sezamových semínek. Ve starověkém Egyptě do piva přidávali třeba vykvašenou šťávu z datlí, která pivo lahodně ochucovala. Důležitá informace je, že tehdejší pivo vůbec nepodstupovalo proces filtrace.

Zatímco dlouhou dobu bylo pivo v pozadí jiného nápoje – vína, největší obliby pak dosáhlo v 19. století, kdy vznikala celá řada velkých pivovarů a narůstaly poznatky o přípravě, kvašení a filtraci piva. V druhé polovině 20. století však došlo ke změně trendů a namísto masové výroby v pivovarech se začaly zakládat malé pivovary. Prvně vznikaly na území Británie a záležitost minipivovarů se postupně rozšířila i do zbytku Evropy. Za poslední roky zájem o pivo z malých pivovarů významně roste také u nás. A nejen díky tomu dnes můžeme společně ochutnávat pivo z Radničního pivovaru v Jihlavě. Dej Bůh štěstí!

 

  

 

MODERNÍ TECHNOLOGIE V RADNIČNÍM PIVOVARU

Obecně můžeme říct, že pivo v Radniční se vaří klasickou technologií dvourmutovým způsobem. Kvašení probíhá na spilce v otevřených.To je třeba jeden z hlavních rozdílů mezi tradiční výrobou piva a moderní průmyslovou výrobou, kde se místo spilek používají CK tanky. Po kvašení se pivo přečerpává do ležáckých tanků, kde zraje a dokvašuje při nízkých teplotách minimálně 4-6 týdnů. Odtud se pivo stáčí do sudů nebo přímo z tanku proudí do výčepu a na stůl do Vašich kríglů.

Naše pivo není filtrované ani pasterované, a proto se v něm zachovávají všechny původní výživné látky. Pivo je na první pohled mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky (vysoký obsah vitamínů řady B, cukry, kvasinky atd.). Pivo je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.

Ale dost bylo teorie. Teď je na Vás, abyste pivní proces za doprovodu sládka přišli shlédnout osobně, a blahodárné účinky zlatavého moku z Radniční odzkoušeli, co hrdlo ráčí.

Prohlídka Radničního pivovaru

 

Zde si můžete zdarma stáhnout mapu pivovarů a minipivovarů 2011 v ČR. Mapu je možné volně šířit v elektronické verzi i tištěné verzi. Není dovolen jakýkoli prodej této mapy.

Autorkou mapy je studentka Masarykovy univerzity Veronika Švábová.

Obchodní prostor

Na Radniční můžete navštívit prodejnu FARMÁŘKA s nabídkou převážně lokálních potravin přímo od farmářů.

Ubytování

Hledáte ubytování blízko Radniční? Máme pro Vás několik tipů.
Kudyznudy.cz - tipy na výlet minipivovary

USPĚLI JSME:

diplom diplom diplom diplom diplom diplom diplom diplom
WiFi pokrytí ve všech prostorách Radniční.
Fabes.cz Kuželna Jihlava Kavárna Muzeum Vinove.cz Sladká vína Bocca Taga design
© 2011 Jihlavský radniční právovárečný pivovar, a.s. All rights reserved. l designed by www.TAGADESIGN.cz l tvorba www stránek KALI.cz