DNES VAŘÍME

Výdejové okénko / 774 570 365

Po - Pá 10:30 - 14:00 hod

**

Rozvoz / 20 Kč / 771 168 811

Po - Pá 11:00 - 13:00 hod

*****

Polední menu

STŘEDA 14. 04. 2021

Menu I / 135 Kč

Zeleninový vývar

s fritátovými nudlemi (1,3,7,9)

Hlavní chod

Vepřová plec na smetaně,

houskový knedlík (1,3,7)

*

Menu II / 135 Kč

Polévka

Zeleninový vývar

s fritátovými nudlemi (1,3,7,9)

Hlavní chod

Smažený sýr se šunkou, hranolky, tatarská omáčka (1,3,7,10,12

*

Menu III / 145

Polévka

Zeleninový vývar

s fritátovými nudlemi (1,3,7,9)

Hlavní chod

Grilovaný filet ze pstruha,

salát z černé čočky beluga

s řapíkatým celerem a jablky (4,9)

**

SPECIÁLNÍ TÝDENNÍ NABÍDKA

Kuřecí stripsy na trhaných listech salátu s jogurtovým dressingem (1,3,7) / 149 Kč

*

Dezert / 45 Kč

Přílohový čerstvý zeleninový salát / 39 Kč

*****

Prodej piva

Radniční pivo s SEBOU / ROZVOZ

🍻 NABÍDKA VÝDEJOVÉ OKÉNKO 🍻
chladí se 🍺 PIVO S SEBOU / ROZVOZ
 
🍻 Sklo - 0,75l 🍻
---------------------
Zikmund 13° - polotmavé (v nabídce od 14.4. !!)
Sacher 17° - stout na meruňkách
Pumpkin Ale 12° - dýňový speciál
Mango-piňa-coco Sour 10° - mango-kokos-ananas kyseláč
MadCat ležák 12°
Prijor 11° - tmavý ležák
Velikonoční 12° - velikonoční vídeňský ležák
Kamenický Zabiják 18° - doppelbock
Sin Kitty 14° - rosé bier s ibiškem a vinným moštem
Single Hop Ale Citra 12° - jednochmelový speciál
*
🍻 Sklo 0,33l 🍻
------------------
Ich Bin Ein Berliner 10° - kyseláč
MadCat ležák 12°
Pumpkin Ale 12° - dýňový speciál
Prijor 11° - tmavý ležák
 
VÝDEJOVÉ OKÉNKO
Po-Pá 10:30 - 14:00 hod
☎️ 774 570 365
 
ROZVOZ OBĚDŮ + piva
Po-Pá 11:00 -13:00 hod

☎️ 771 168 811 / 20 Kč

***

BERNARD FREE / BERNARD Švestka - nealko pivo 0,5l sklo

***

Dárkové poukazy

 * v hodnotě 500 Kč / 1000 Kč na nákup piva, vína, jídla, konzumaci

* degustační menu

* romantická večeře

* pivovarská večeře

 

 

více info

DNES NA ČEPU

 

více info

Pro pravidelné zasílání týdenního menu, zde vyplňte svůj e-mail

více info

otevírací doba

Restaurace

Pondělí – Čtvrtek 10,30 – 22,00
Pátek 10,30 – 23,00
Sobota 10,30 – 22,00
Neděle 11,00 – 16,00

Pivnice

Pondělí – Pátek 15,00 – 23,00
Sobota 16,00 - 23,00
Neděle ZAVŘENO

REZERVACE tel

Tel.: +420 774 570 365

Jak vaříme pivo

„Jest tudíž pivo nápoj z vody, zrní obilného a květu chmele vrbovitého, svařením uměle sdělaný a řádně vykvašený, aby opět lidské tělo z přirozené vlhkosti ustavičným vypařováním strávené, prospěšným zavlažováním okřálo a znovu oživlo, a kterýž konečně přirozeností svou dobře slouží k uhašení žízně.“

Tadeáš Hájek z Hájku

NĚCO MÁLO O PRÁVU VÁREČNÉM

Právo várečné bylo jedním z nejdůležitějších a nejvýdělečnějších středověkých městských práv, které umožňovalo vařit pivo. Prakticky pokud město mělo právo várečné, mohl ve svém domě pivo vyrábět a šenkovat každý plnoprávný měšťan. Tím byl pouze vlastník domu uvnitř městských hradeb, kterých bylo omezené množství. Mezi taková města patřila i Jihlava.

Domy na náměstí měly v přízemí velký sál "mázhaus", v němž majitel provozoval své řemeslo nebo obchod. Několik dnů v týdnu sloužil tento prostor ve večerních hodinách jako hostinec, neboť většina domů na náměstí měla právo várečné.

Slovo právovárečný v oficiálním názvu Radničního pivovaru tedy nese odkaz na tradiční pivo, které vařili naši předkové – právovárečníci, tzn. pivo čerstvé, nepasterované a nefiltrované.

PŘEDKOVÉ A JEJICH TECHNOLOGIE VAŘENÍ PIVA

Výraz pivo pochází ze staroslovanštiny a označoval „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“. Princip přípravy je po staletí stejný, ale postupně se zdokonalovaly jednotlivé technologické kroky a zařízení. Zajímavostí je, že vaření piva bylo do rozvoje technické metody jeho přípravy většinou doménou žen.

Dříve se pivo na rozdíl od současného připravováno bez chmele, který v té době neznali. Pivo vznikalo z ječného chleba a sladu, které kvasily ve velkém džbánu. Bez přítomnosti chmelu nezískávalo pivo hořkou chuť a pro její dodání se muselo využívat jiného postupu, např. pražením chleba v horkém popelu, přidáváním zelené hořčice, či sezamových semínek. Ve starověkém Egyptě do piva přidávali třeba vykvašenou šťávu z datlí, která pivo lahodně ochucovala. Důležitá informace je, že tehdejší pivo vůbec nepodstupovalo proces filtrace.

Zatímco dlouhou dobu bylo pivo v pozadí jiného nápoje – vína, největší obliby pak dosáhlo v 19. století, kdy vznikala celá řada velkých pivovarů a narůstaly poznatky o přípravě, kvašení a filtraci piva. V druhé polovině 20. století však došlo ke změně trendů a namísto masové výroby v pivovarech se začaly zakládat malé pivovary. Prvně vznikaly na území Británie a záležitost minipivovarů se postupně rozšířila i do zbytku Evropy. Za poslední roky zájem o pivo z malých pivovarů významně roste také u nás. A nejen díky tomu dnes můžeme společně ochutnávat pivo z Radničního pivovaru v Jihlavě. Dej Bůh štěstí!

 

  

 

MODERNÍ TECHNOLOGIE V RADNIČNÍM PIVOVARU

Obecně můžeme říct, že pivo v Radniční se vaří klasickou technologií dvourmutovým způsobem. Kvašení probíhá na spilce v otevřených.To je třeba jeden z hlavních rozdílů mezi tradiční výrobou piva a moderní průmyslovou výrobou, kde se místo spilek používají CK tanky. Po kvašení se pivo přečerpává do ležáckých tanků, kde zraje a dokvašuje při nízkých teplotách minimálně 4-6 týdnů. Odtud se pivo stáčí do sudů nebo přímo z tanku proudí do výčepu a na stůl do Vašich kríglů.

Naše pivo není filtrované ani pasterované, a proto se v něm zachovávají všechny původní výživné látky. Pivo je na první pohled mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky (vysoký obsah vitamínů řady B, cukry, kvasinky atd.). Pivo je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.

Ale dost bylo teorie. Teď je na Vás, abyste pivní proces za doprovodu sládka přišli shlédnout osobně, a blahodárné účinky zlatavého moku z Radniční odzkoušeli, co hrdlo ráčí.

Prohlídka Radničního pivovaru

 

Zde si můžete zdarma stáhnout mapu pivovarů a minipivovarů 2011 v ČR. Mapu je možné volně šířit v elektronické verzi i tištěné verzi. Není dovolen jakýkoli prodej této mapy.

Autorkou mapy je studentka Masarykovy univerzity Veronika Švábová.

KALENDÁŘ AKCÍ


Obchodní prostor

Na Radniční můžete navštívit prodejnu FARMÁŘKA s nabídkou převážně lokálních potravin přímo od farmářů.

Ubytování

Hledáte ubytování blízko Radniční? Máme pro Vás několik tipů.
Kudyznudy.cz - tipy na výlet minipivovary

USPĚLI JSME:

diplom diplom diplom diplom diplom diplom diplom diplom
WiFi pokrytí ve všech prostorách Radniční.
Fabes.cz Kuželna Jihlava Kavárna Muzeum Vinove.cz Sladká vína Bocca Taga design
© 2011 Jihlavský radniční právovárečný pivovar, a.s. All rights reserved. l designed by www.TAGADESIGN.cz l tvorba www stránek KALI.cz